Paratge Natural de Poblet

print pdf

El Paratge Natural de Poblet, situat als termes municipals de Vimbodí i Poblet i l’Espluga de Francolí, al sud de la comarca, forma part de les muntanyes de Prades. El relleu és marcadament muntanyós i l’altitud màxima és al tossal de la Baltasana, amb 1.201m. No obstant això, la part nord, al voltant del monestir de Poblet, és més planera i està ocupada per conreus, sobretot de vinya.

Els principals barrancs que transcorren pel Paratge formen part de la capçalera del riu Francolí. Altrament, cal destacar les nombroses fonts que brollen del’interior del massís. Un primer grup de fonts es localitzen a les parts altes, just quan hi ha el contacte entre les calcàries i les roques argiloses. En aquest grup hi trobem fonts tan popularment conegudes com la font del Deport, dels Boixets, de les Tres Virtuts...

Un segon grup de fonts sorgeixen a les parts més baixes del Paratge, junt a la falla de Poblet, les pissarres retenen l’aigua infiltrada, conjuntament amb els sediments de la plana a on s’emmagatzema l’aigua que prové del massís. En aquest sector hi ha l’origen, entre d’altres, de la font de la Nerola o de les fonts amb gust de ferro i magnesi, com la de l’Abat Siscar, just a peu de la carretera de les Masies.

S’evidencia, doncs, una diversitat geològica, marcada per la falla de Poblet que travessa el Paratge en direcció est-oest, i que es pot observar en diferents punts. Així doncs, des de les parts més altes, trobem la cinglera formada per calcàries i a on reposa el mirador de la Pena. Sustentadasobre materials vermellosos, els conglomerats es poden veure pel camí que baixa de la casa forestal de la Pena fins al pou de gel. Per sota d’aquests materials, i amb una edat molt més antiga, es troben les pissarres, presents en molts punts del Paratge, però pocs afloraments ho evidencien tant  com ho fa el sender del Mata-rucs. També per sota d’aquests materials, trobem les roques granítiques, molt fàcils de reconèixer a la vall de Castellfollit, sobretot al capvespre, quan els granits del majestuós roc Ponent s’omplen de tonalitats rogenques procedents dels raigs del sol. Finalment al peu del massís,prop del monestir de Poblet i les vinyes, hi ha dipositats els materials més moderns, com ara les argiles, margues, gresos i conglomerats a causa de la formació de la Conca del’Ebre. 

Pel que fa la flora i fauna del Paratge, cal destacar la gran diversitat de comunitats vegetals pròpies d’ambients forestals com ara l’alzinar litoral, a les parts més baixes,o l’alzinar muntanyenc, comunitat que presenta un cert domini sobre les altres.També cal destacar la roureda de roure martinenc, a la part alta de l’obaga de la Pena; la roureda de roure reboll a la part més oriental, al límit amb Prades; la teixeda, la qual tot i ser d’origen eurosiberià encara hi ha diversos punts ombrívols i frescals on es desenvolupa i, finalment, cal destacar les pinedes secundàries, resultat de plantacions realitzades a inicis del segle XX, majoritàriament de pinastre, però també trobem ambients amb ancestres individus de pi roig o, més cap a la plana, pinedes de de pi blanc, formant brolles.

La majoria d’espècies faunístiques són típicament mediterrànies, però certes particularitats orogràfiques han propiciat la presència d’algunes espècies d’interès, com és ara la musaranya menuda, el ratpenat de ferradura mediterrani, el pica-soques blau, l’àliga perdiuera, l’escanyapolls o la salamandra, entre d’altres. Per tal de protegir aquests grups d’espècies, es va fer la declaració de Refugi de Fauna Salvatge, i s’ha regulat l’escalada per disminuir l’afectació d’espècies nidificants a determinats punts del Paratge.

De de l'any 2012 per poder recollir bolets al Paratge Natural de Poblet cal disposar d’una autorització, que pot ser per temporada o bé per només un dia.

Finalment, cal destacar el patrimoni cultural i arquitectònic que trobem al bosc de Poblet, especialment el monestir de Poblet, els diversos pous de gel repartits pel Paratge i les cases forestals, antigues granges cistercenques.

D’altra banda, amb l’objectiu de vetllar per la conservació dels diversos valors naturals i culturals i alhora gaudir de tot el que ofereix el bosc de Poblet, certes activitats de lleure estan regulades així i com la circulació motoritzada. En aquest sentit, hi ha a disposició dels visitants diversos equipaments i serveis, informació i senyalització sobre itineraris per fer a peu, rutes en BTT, una oferta d’activitats interpretatives, tant entre setmana com pels caps de setmana, i d’altres activitats amb un caire més lúdic destinades a diferents públics.

     Itineraris senyalitzats

 Plànol guia del PNIN

Menu

Menú principal